maandag 17 juni 2013

Column

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Alles en iedereen wordt in de gaten gehouden. Even snel een e-mail sturen die niemand anders mag lezen? Doe maar niet, want de kans bestaat dat de NSA meeleest. Niet alleen met ons, maar met iedereen, hun burgers, vijanden en vrienden.

Grote kans dat je hier al van had gehoord op het nieuws of in de krant. Iedereen weet het, doet iemand er iets tegen? Nee. Natuurlijk doet niemand hier iets tegen! Je zou het eens moeten wagen, waarschijnlijk verdwijn je dan op een een of andere geheimzinnige manier. Nee, dit denk ik niet omdat ik teveel enge boeken heb gelezen, geloof me.

Kijk, iedereen leest wel eens wat wat je eigelijk niet had moeten lezen... Maar elke dag? Nee, ik niet. Is het niet een beetje kinderachtig om meteen mee te lezen met mensen als je ruzie hebt? Ik heb ruzie, ja, laat ik ook eens even kijken wat de geheimen zijn van mijn vijand. Dat doen wij toch ook niet?! 'Wij zijn een geheime dienst' is nog geen reden om mee te lezen met iedereen. Wat zou er gebeuren met de wereld als iedereen dat doet? Iedereen wordt paranoïde van de mailtjes, je durft niets meer te sturen, als je een mailtje leest van iemand zoek je overal wat achter. Goh, zou dat geen mooie wereld zijn?

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Hoort dat geen kinderspel te zijn? Blijkbaar is het ook een van de lievelingsspelletjes van de NSA. Lieve mensen, waar moet dit heen? Wat gebeurt er met ons als dit zo door gaat? Iets moet dit onrecht stoppen, iets... Maar wie? De eerste stap is al gezet, Edward Snowden, de zogenaamde 'klokkenluider', heeft alles al bekend gemaakt. Het begint steeds meer op een kleuterklas te lijken. De kleintjes spelen 'ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' en degene die niet mag meedoen verklikt het aan de juf. Wat een schattige klas is het toch.

Iemand moet ons  redden. Vrijwilligers? Waarschijnlijk niet, de klokkenluider is niet voor niets gevlucht en onvindbaar. Wie dan? Zal er ooit iemand dapper genoeg zijn om hiertegen in opstand te komen? Overdrijf ik? Misschien. Maar toch, ik vind het geen leuk idee dat ze zomaar met je meelezen. Wat nou als je een grapje maakt, die ze verkeerd opvatten, dan word je opgepakt... Dán zal er iets tegen gedaan worden, maar nu? Nee, zolang er niks gebeurt niet. De put wordt pas gedempt als het kalf verdronken is. Dat is waarschijnlijk ook het beste, niks doen en hopen dat er niks gebeurt. Er zullen altijd zat mensen zijn die roepen dat er iets tegen gedaan moet worden (prachtig voorbeeld hier) of die schreeuwen dat ze wat gaan doen. Zodra er ook maar iets tegen gedaan kan worden, ho maar, het schreeuwen was wel genoeg. Meer doe je niet, dat is menselijk, je eigen leven beschermen.