dinsdag 24 september 2013

Reactie op forum

Lezen op school

Ik wil graag reageren op het bericht van Martin Slagter uit de Volkskrant van 22 maart 2012. Hierin stelt hij dat jongeren van tegenwoordig weinig lezen. Dit komt volgens hem door te weinig les en training in schriftelijke taalvaardigheid.
Ik ben het eens met het feit dat er te weinig wordt gelezen, maar ik vind niet dat we alle jongeren over één kam moeten scheren. Leerlingen van de meeste Gymnasia lezen wel veel en hebben ook een boekenlijst die in de bovenbouw verplicht moet worden gelezen. 
Uiteraard betekent dit niet dat er niks aan de andere jongeren moet worden gedaan. Misschien stellen we te hoge eisen aan de boeken die de leerlingen moeten lezen? Het zou helpen als er meer boeken moeten worden gelezen, ook in de onderbouw al. Als men dan gewoon kan beginnen bij de makkelijkste boeken, kan er makkelijk omhoog worden gebouwd. Op die manier zal het lezen misschien wel leuker worden! 
Het probleem ligt dus ook bij de ouders en de opvoeders. Kunnen zij niet beter geïnformeerd worden door school? Een idee is om avonden te organiseren hiervoor. Uiteraard dan wel door een neerlandici!
Er wordt in de tekst ook genoemd dat lezen veel discipline en concentratie vraagt. Dat jongeren dit niet uit zichzelf kunnen opbrengen. Ik denk dat dit wel kan, mits het boek bij het niveau van de lezer past.
Al met al, ik denk dat dit probleem opgelost kan worden, mits het goed gebeurt!

1 opmerking:

  1. Hallo Helene,

    Het idee van het langzaam opbouwen is erg goed. Dit zou bij veel jongeren meer plezier in het lezen kunnen geven. Dit zou wel strak gepland moeten worden door de leraren. Je moet natuurlijk wel weten of jongeren dit dan ook echt wel gaan doen. Ik stel voor dit dan te controleren door een verslag te laten maken. Als je extra avonden voor de ouders wilt organiseren, betekent dit wel meer uren voor de leraren en gaat de school dit dus meer kosten. De vraag is dan of de school dit vermogen heeft...

    Groetjes Femke

    BeantwoordenVerwijderen