woensdag 1 oktober 2014

Betoog: Leerlingen moeten zelf hun docenten kunnen uitzoeken

Een perfecte leeromgeving, hoge cijfers en een fijne sfeer. Is dat niet wat iedereen op school zou willen? Daarom zouden leerlingen zelf hun docenten moeten kunnen uitzoeken.

De prestaties van veel leerlingen zullen vooruit gaan als ze hun eigen leraar kunnen kiezen. Leraren geven nu vaak les op een manier die niet past bij de leerling en als gevolg daarvan letten leerlingen niet op en begrijpen ze de stof niet meer. De lessen zijn dan saai en duren erg lang, sommige leerlingen zullen daardoor gaan spijbelen. Als ze hun leraren kunnen kiezen, zullen ze voor een leraar gaan die les geeft op de manier die wel bij ze past. Een leraar die hun aandacht bij de les houdt en daardoor stijgen hun prestaties aanzienlijk. De lessen zijn leuk, dus spijbelen zal dan ook niet meer aan de orde zijn.

Naast de verbeterde leerprestaties, is het natuurlijk ook veel leuker voor de leerling. School wordt niet leuk gevonden door leerlingen, maar als ze hun eigen leraren kiezen, krijgen ze een betere sfeer in de klas. Hierdoor gaan leerlingen niet met tegenzin naar school.

Niet alleen de leerlingen hebben hier profijt van, de leraren zullen ook meer plezier in hun werk krijgen. Ze krijgen gemotiveerdere leerlingen, waardoor er meer rust is in de klas. Leraren zullen hierdoor minder snel overspannen worden en dus gezonder zijn. Dit is tegelijkertijd ook goed voor de school, zieke leraren kost ze geld, zonder dat er arbeid geleverd wordt.

Op het moment is dus niemand tevreden over het systeem, leraren niet en leerlingen niet. Leraren hebben namelijk geen plezier in hun werk en leerlingen niet in school.

Scholen zouden dus dit nieuwe systeem moeten invoeren, omdat de prestaties vooruit gaan, de sfeer beter is voor de leerlingen, de leraren niet ziek worden en momenteel niemand tevreden is.