donderdag 1 november 2012

Zakelijke brief Amerika reis

Hélène Jeurgens
Kalkoenenlaan 14
1234KL Dierendorp
0123-456789
toktoktok@kalkoentje.nl

Meneer Gerards
Lamastraat 410
9375LS Dierendorp


Dierendorp, 1 november 2012


Betreft: Amerika


Geachte meneer Gerards,

Elk jaar is er in de vierde klas uitwisseling naar andere landen. We kregen op 29 oktober een brief over de uitwisseling naar Amerika. Ik zou graag meewillen naar Amerika. Ik zal u vertellen waarom ik denk dat ik de geschikte persoon hiervoor ben.

In Amerika kan ik mijn Engels verder ontwikkelen. Als ik het in de praktijk oefen, leer ik sneller en beter dan als ik in het Engels lokaal uit het boek lees. Ik lees redelijk veel, ook in het Engels. Ik kijk vaak films zonder ondertiteling in het Engels en ik heb een aantal vrienden en familie leden die geen Nederlands kunnen. Ik praat met hen ook Engels.

Ik ben nog nooit in Amerika geweest en ik ben erg nieuwsgierig naar hun cultuur. Ik wil graag weten of de scholen erg verschillen met de Nederlandse scholen. Ook wil ik graag weten wat men daar doet in hun vrije tijd.

Het lijkt mij een prachtig land en ik hoop dat ik u heb kunnen overtuigen om mij mee te laten gaan. Alvast bedankt voor het lezen.

Met vriendelijke groeten,


Hélène Jeurgens



zondag 7 oktober 2012

Baggerweek van de 3e klassen

Baggerweek, leuk of bagger??

Van 24 september tot en met 28 september was het weer baggerweek voor alle 3e klassers! Voor enkelen was het de 2e keer, maar voor bijna iedereen de eerste keer. Zo ook voor mij.

Bagger??


Bagger is een werkweek voor alle 3e klassen. We gingen een week lang elke dag op de fiets of met de auto naar Schoonrewoerd bij de wiel van Bassa, om proefjes uit te voeren en posters te maken. We werden op de boerderij hartelijk ontvangen door boer Scherpenzeel. Er waren 5 groepen, A tot en met E. Die waren weer onderverdeeld in kleine groepjes van 4 of 5 personen. Ik zat met 3 anderen in een groepje, met Eltjo, Coen en Bart, we waren groep C7.

Activiteiten


Elke dag begonnen we om 9 uur, we gingen naar de tafel van een van de 5 activiteiten: Tekenen, Biologische waterkwaliteit, Fruit, Geologie en Chemische waterkwaliteit. We hadden van te voren te horen gekregen wat je welke dag ging doen. Als je het niet meer wist kon je ook op het schema kijken. Dit was mijn schema:

Dag 1 Fruit
We gingen met heel de groep op de fiets langs verschillende fruittelers. We keken hoeveel appels er ongeveer in 1 boom hingen en hoeveel er op bijvoorbeeld 10 hectare hing. We vergeleken de appelboomgaarden om te kijken welke het meeste opbracht. Onze lerares vertelde ons ook wat over appels en peren. Vervolgens gingen we terug om de poster te maken. We kregen boekjes en stencils om informatie uit te halen. Ik vond dit niet zo een leuke opdracht, omdat we alle informatie voor op de poster uit de boekjes moesten halen en we het proefje over hoeveel appels er in bomen hangen, er niet voor gebruikten. 

Dag 2 Geologie
Bij geologie gingen we op de fiets naar een koeienboerderij om grondboringen doen in het weiland, om te kijken welke grondsoorten er in een kom en in een stroomrug zitten. Vervolgens gingen we de dijk opmeten. Helaas moesten we wachten, omdat er niet genoeg materiaal was. Daardoor konden we pas als laatste aan de poster beginnen en hadden we minder tijd. Ik vond deze dag erg leuk, omdat we fysiek veel deden, in tegenstelling tot de vorige dag.

Dag 3 Tekenen
Tekenen vond ik de leukste activiteit van de hele week. We gingen eerst naar de boerderij waar we de vorige dag ook waren geweest. Daar gingen we elementen natekenen: Vuur, Water, Aarde en Lucht. Ik tekende een koe (aarde), een hond (aarde) en een grasspriet waar een regendruppel van af viel (aarde, lucht en water). Toen we terug gingen naar de boerderij van boer Scherpenzeel, maakten we een groot schilderij met ons groepje. We verwerkten verschillende schetsen erin, mijn koe en grasspriet met water, Coen's lamp, Eltjo's brievenbus en hek en Bart's emmer. Ik vond dit zo een leuke opdracht omdat het anders dan een poster maken was en we bij de dieren konden zijn.

Dag 4 Biologische waterkwaliteit
Deze dag gingen we weer op pad. We verdeelde ons groepje in 2'en om beestjes te gaan vangen. Bart en ik gingen naar een sloot naast een weiland om beestjes uit het water te vissen en Coen en Eltjo gingen naar een sloot naast een maisveld. Na een uurtje kwamen we weer terug en gingen de waterdiertjes determineren. We maakten weer een poster met behulp van de resultaten. Ik vond dit een leuke dag en had veel van geleerd, omdat ik nieuwe beestjes leerde kennen en we in ons eentje op pad mochten, in plaats van met de hele groep.

Dag 5 Chemische waterkwaliteit
Het was weer de laatste dag en iedereen was wat moe. We gingen naar dezelfde sloot bij de wei als de vorige dag en de wiel. We haalde er water uit om te onderzoeken. Zoals elke dag maakte we er een poster van. Ik vond deze dag leuk, omdat iedereen een taak had, want we onderzochten elk afzonderlijk een factor van het water.

Na bagger


De maandag na de baggerweek, maakte elk groepje 1 net poster. Dit deden we door 1 van de oude posters, wij hadden Biologische waterkwaliteit, te verbeteren. De leraar vertelde ons wat er niet goed was en we versierde hem. 's Avonds kwamen de ouders om te stemmen op de posters. Helaas zat ons groepje niet bij de winnaars. 

Slot


Ik vond bagger heel erg leuk, maar was aan het eind toch wel blij dat het afgelopen was. Het poster maken was elke dag hetzelfde, dus dat vond ik wat saai worden. Het was gezellig om samen te werken en ik hoop dat iedereen het een leuke week vond.





zondag 16 september 2012

Een kaastosti maken voor 1 persoon

Als je een lekkere tosti wilt maken heb je een paar dingen nodig:

- 2 sneetjes brood, dit kunnen alle soorten brood zijn.
- Kaas
- Kaasschaaf
- Tosti ijzer
- Stopcontact
- Bord
- Keukenpapier
- Houten of kunststof spatel

Om een tosti te maken volg je deze stappen:

- Leg de 2 sneetjes brood op het bord

- Pak de kaas en schaaf zoveel plakjes als je wilt (ik raad 5 plakjes aan). Je schaaft kaas zo: pak de kaas in je linkerhand als je rechtshandig bent, en in je rechterhand als je linkshandig bent. Je neemt de kaasschaaf in je andere hand. Je zet de kaasschaaf boven aan de kaas en trekt hem omlaag, nu komt er een plakje kaas los van de kaas. Dit doe je een paar keer.

- Leg de plakjes kaas op 1 van de boterhammen. Let op! Laat de plakjes niet over de korst van de kaas komen! Anders smelt het vast aan het tosti ijzer.

- Leg de onbelegde boterham op de met kaas belegde boterham.

- Steek de stekker van het tosti ijzer in het stopcontact en doe de klep van het tosti ijzer open.

- Leg het brood op het tosti ijzer.

- Doe de klep van het tosti ijzer dicht. Als er een aan/uit knopje op het tosti ijzer zit moet je die even indrukken, zodat het tosti ijzer aangaat.

- Wacht tot het rode lampje op de klep van het tosti ijzer groen wordt, dat betekent dat de tosti klaar is. Dit duurt een paar minuten.

- Trek de stekker van het tosti ijzer uit het stopcontact. Of druk op het aan/uit knopje, zodat het tosti ijzer uitgaat.

- Doe voorzichtig de klep open. Let op! Het kan een beetje spetteren door de kaas! Let op! Het ijzer en de tosti zijn allebei erg warm!

- Haal voorzichtig de tosti van het tosti ijzer en leg hem op het bord. Als de tosti te warm is om met je handen beet te pakken, kun je wat keuken papier gebruiken om hem te pakken. Is je tosti vast gesmolten? Pak dan een kunststof of houten spatel en wrik hem voorzichtig los.

- Wacht heel even tot de tosti wat is afgekoeld zodat je je mond niet brandt. Voel even met je vinger of hij genoeg is afgekoeld. Daarna kun je hem opeten!

- Vergeet niet om het tosti ijzer schoon te maken. Doe dit als hij is afgekoeld.

- Neem wat keuken papier en maak het (eventueel) nat.

- Veeg over het ijzer en gooi de kruimels van het brood en kaas weg.