donderdag 14 februari 2013

Lijden of zelfmoord?


Euthanasie moet in meer landen legaal worden

Ik vind dat euthanasie in meer landen legaal moet worden. Euthanasie is eigenlijk een soort zelfmoord. Je laat het alleen door een arts plegen. Het begrip euthanasie komt uit het Oudgrieks en betekent letterlijk: een goede dood. Er zijn verschillende manieren om euthanasie te plegen, door bijvoorbeeld het apparaat waarmee zuurstof wordt toegediend uit te schakelen, of door een dodelijke injectie te geven. 
Euthanasie is in alle Europese landen met uitzondering van Nederland, Zwitserland, Luxemburg en België verboden en wordt vervolgd als een misdrijf. Nederland was het eerste land ter wereld waar euthanasie legaal werd, waarna België volgde. In de Verenigde Staten is euthanasie alleen in de westelijke staten Oregon en Washington legaal.

Beschikking over je eigen leven

Sommige mensen vinden dat hun god hun leven bepaalt en zo ook wanneer zij doodgaan. Ik vind echter, dat je over je eigen leven bepaalt. Soms bepaalt ook het lot wanneer je doodgaat, maar als je euthanasie pleegt, beslis je er wel zelf over en ik vind dat mensen dat recht moeten hebben. Het is jouw leven en niet die van anderen.
Een voorbeeld hiervan is de dood van twee Belgische doof geboren tweelingbroers, die langzaamaan blind werden. Ze hebben er voor gekozen om euthanasie te plegen, omdat ze niet geheel afhankelijk van hun ouders wilden worden. Ze werden bij het eerste ziekenhuis afgewezen, omdat die vonden, dat als ze aan elke blinde en dove euthanasie moesten verlenen, het geen doen zou worden.

Geen zelfmoorden

Er zijn vaak berichten in het nieuws over mensen die zelfmoord hebben gepleegd. Een deel hiervan doet dit, omdat euthanasie aan hen geweigerd is. Oude mensen, die geweigerd werden, nemen soms een overdosis van bepaalde medicijnen, vaak slaappillen. Voor de nabestaanden is het meestal een grote schok, als ze hun ouders dood in hun huis vinden. Als mensen voor de trein springen, omdat ze geen euthanasie mogen plegen, houden veel mensen daar de rest van hun leven een trauma aan over. De mensen die voor de trein springen, zijn dan natuurlijk geen mensen met zware fysieke pijn, maar wel met geestelijke problemen. Als al deze mensen gewoon euthanasie hadden mogen plegen, waren er nu veel minder mensen geweest, die het slachtoffer van een trauma zijn.

Last familie en maatschappij

Mensen die al heel lang ziek en zijn en waarvan de uitzichten ook niet beter worden, zouden ook euthanasie moeten mogen plegen. Hierdoor gebeurt het dat de naaste familie voor hen moet zorgen, die daar soms geen tijd voor heeft. Ook is het meestal emotioneel zwaar voor deze familie, om hun zieke familielid zo te zien lijden, in bijvoorbeeld een ziekenhuis en er bestaan zelfs tehuizen waar mensen liggen die niet meer beter zullen worden, die wachten gewoon op de dood.

Een ander voorbeeld zijn mensen die al een groot aantal jaren in coma liggen. Een bekend voorbeeld van zo’n coma-patiënte is de Italiaanse vrouw Eluana Englaro. Zij raakte in 1992 in een coma vigil. Dit is dit de ergste graad functioneel hersenlijden waar mensen echter wel lang mee kunnen doorleven. Deze patiënten lijken wel wakker te zijn, maar het is onmogelijk contact te krijgen. De hoogste rechter in Italië heeft 2008 toestemming gegeven om de kunstmatige voeding te staken. Er ontstond een hevige discussie, waarna de Italiaanse minister van Volksgezondheid verbood alle ziekenhuizen de coma-patiënte op te nemen.

Na een lange tijd vond haar vader een privéziekenhuis, dat niet afhankelijk is van de regering, om haar op te nemen en de kunstmatige voeding te stoppen. Daar is zij in 2009 overleden. Ze is 38 jaar geworden en lag inmiddels al meer dan 17 jaar in coma.



Geen onnodig lijden
























Veel mensen lijden een paar jaar aan een ongeneselijke ziekte en overlijden na een zware strijd. Ze sterven in een lange en soms pijnlijke dood. In plaats daarvan zouden ze ook een snelle en korte dood en minder pijnlijke kunnen hebben. Ze hoeven niet jaren lang in een bed te liggen en niks te kunnen doen. Hun familie ziet ze lijden. Zelf hebben ze het soms allang opgegeven, maar ze krijgen zoveel kunstmatige stoffen toegediend, dat ze toch nog een paar maanden of jaren blijven leven. Terwijl ze soms graag dood willen zijn. Sommige mensen geven bij voorbaat al aan dat ze nooit willen dementeren, ze krijgen zodra ze beginnen te dementeren euthanasie, zodat ze niet hoeven te lijden.

Conclusie

Ik vind dus dat euthanasie moet in meer landen legaal worden, omdat de mens recht heeft om over zijn eigen leven te beschikken. Het zien lijden van een familie lid kan erg zwaar zijn voor de naaste familie. Daarnaast kunnen andere mensen trauma’s oplopen van mensen die zelfmoord plegen, omdat ze geen euthanasie mochten plegen. Het belangrijkste natuurlijk is dat de ongeneselijk zieke, geen pijn meer hoeft te lijden, als deze euthanasie mag plegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten